Wednesday, June 30, 2010

Spaghetti Bolognese



Spaghetti Bolognese (Serve 4)

Ingredients

: 2 tablespoons olive oil
: 1 brown onion, chopped coarsely
: 2 cloves garlic, crushed
: 2 medium carrots, chopped coarsely
: 2 trimmed celery stalks, chopped coarsely
: 250 g button mushroom, sliced thinly
: 500 g beef mince
: 2* 400 g cans diced tomatoes
: ½ cup dry red wine
: 1/3 cup tomato paste
: 1 teaspoon white sugar
: 2 cups beef stock
: ¼ teaspoon dried oregano
: ¼ teaspoon dried thyme
: salt and pepper
: ¼ cup fresh basil, finely chopped
: 350 g spaghetti
: ½ cup parmesan cheese, finely grated

Method

: Heat oil in a large frying pan. Add onion, garlic, carrot and celery; stirring until vegetables soften about 2 minutes. Add beef mince and season with salt and pepper; stirring until mince changes color about 5-7 minutes. Add diced tomatoes, red wine, tomato paste, white sugar, beef stock, dried oregano, dried thyme and mushroom; reduce heat to low, simmer, covered for 30 minutes; stir occassionary. (if the sauce getting too dry, add water)

: Meanwhile, cook spaghetti in large saucepan of boiling salt water, uncovered for 8-10 minutes or until just tender; it should be al dente (tender but firm), drain.

: Divide spaghetti among serving plates; top with Bolognese sauce, sprinkle with chopped fresh basil and grated parmesan cheese.

Spaghetti Bolognese (สำหรับ 4 ที่)

ส่วนผสม

: น้ำมันมะกอก 2 ช้อนโต๊ะ
: หอมหัวใหญ่สับละเอียด 1 หัว
: กระเทียมสับละเอียด 1 ช้อนโต๊ะ
: แครอทหั่นลูกเต๋าเล็ก 2 หัว
: เซเลรี่หั่นละเอียด 2 ก้าน
: เห็ดฟางหั่นบางๆ 250 กรัม
: เนื้อสันในวัวบดละเอียด 500 กรัม
: เนื้อมะเขือเทศหั่นลูกเต๋าพร้อมน้ำ 2 กระป๋องๆละ 400 กรัม
: ไวท์แดง ½ ถ้วยตวง
: เนื้อมะเขือเทศบดละเอียด 1/3 ถ้วยตวง
: น้ำตาลทราย 1 ช้อนชา
: น้ำสต็อกเนื้อ 2 ถ้วยตวง
: ออริกาโนแห้ง ¼ ช้อนชา
: ไทม์แห้ง ¼ ช้อนชา
: เกลือป่น และ พริกไทยดำบดละเอียดตามชอบ
: โหระพาสับละเอียด ¼ ถ้วยตวง
: สปาเกตตี้ 350 กรัม
: พาร์มีซานชีสขูด ½ ถ้วยตวง

วิธีทำ

: ตั้งกระทะขนาดใหญ่ด้วยไฟปานกลาง ใส่น้ำมันมะกอกตั้งไฟพอร้อน เติมหอมหัวใหญ่ กระเทียม แครอท และ เซเลรี่ลงผัดจนนุ่มประมาณ 2 นาที เติมเนื้อสันในวัวบดละเอียด ปรุงรสด้วยเกลือป่นและพริกไทยดำบดละเอียดตามชอบ ผัดต่อประมาณ 5-7 นาที หรือจนกระทั่งเนื้อสุก หลังจากนั้น เติมเนื้อมะเขือเทศหั่นเต๋า ไวท์แดง เนื้อมะเขือเทศบดละเอียด น้ำตาลทราย น้ำสต็อกเนื้อ ออริกาโนแห้ง ไทม์แห้ง และ เห็ดฟาง คนจนเข้ากันดี เมื่อเดือดจึงลดไฟเป็นไฟอ่อน ปิดฝาและเคี่ยวต่อนานประมาณ 30 นาที คอยคนเป็นระยะ (ถ้าซอสมีลักษณะข้นเกินไป ให้เติมน้ำ แล้วปรุงรสชาติอีกครั้งตามต้องการ

: ต้มสปาเก็ตตี้ โดยการใช้กระทะหรือหม้อใบใหญ่ ใส่น้ำให้ทั่วรอจนน้ำเดือด แล้วจึงเติมเกลือลงไปเล็กน้อย และพาสต้าต้มนานประมาณ 8-10 นาที หรือจนสุกแบบ เอล เด็นเต้ (กัดแล้วเหนียว แต่ไม่เป็นไต) หลังจากนั้นเทใส่กระชอน แล้วคลุกกับน้ำมันมะกอกเล็กน้อยเพื่อไม่ให้พาสต้าติดกัน

: ตักแบ่งสปาเก็ตตี้ใส่จาน ตักซอสโบโลนีสราด โรยด้วยใบโหระพาสับละเอียด และ พาร์มีซานชีสขูด เสิร์พร้อนๆ

No comments:

Post a Comment