Wednesday, June 9, 2010

Eggs Benedict



Eggs Benedict (Serve 4)

Ingredients

: 1 teaspoon salt
: 2 tablespoons white wine vinegar
: 8 fresh eggs
: 1 loaf of bread (sour dough bread)
: 300 g shaved leg ham
: 1 cup rocket

Hollandaise Sauce

: 1 tablespoon white wine vinegar
: ¼ cup white wine
: ½ teaspoon black peppercorns
: 3 egg yolks
: fresh lemon juice
: 150 g butter

Method

: Make hollandaise sauce.

: Boil the water in the medium saucepan, add salt and white wine vinegar. Crack eggs one by one into the boiling water and poach for 3 minutes. Remove with a slotted spoon and drain onto paper towel.

: While poaching eggs, Toast the bread with the toaster or fry on a pan with a drizzle of olive oil.

: To serve, toast bread and top with ham, poached eggs, hollandaise sauce and sprinkle with the rocket.


Hollandaise sauce

: Bring vinegar, white wine and black peppercorns into a saucepan, simmer until reduced by half. Strain and cool.

: Melt the butter in the saucepan and allow the whey and solids to settle, ladle of the clear melted and discard the whey.

: Whisk egg yolks and vinegar mixture into the bowl over a saucepan of simmering water (do not let the water touch the bottom of the bowl), continue whisking until the mixture thickens and becomes pale in color. Remove from the heat, gradually whisk in melted butter until mixture is thick. Squeeze a little bit of lemon to the mixture, whisk together.

Tips

: Use fresh eggs only

: For Hollandaise Sauce, To prevent egg yolks from becoming scarmbled, add 1 tablespoon of the water to the bowl when whisking egg yolks and vinegar mixture before placing over a saucepan of simmering water. Also you have to continue whisking all the time until the mixture thickens, then remove it immediately. (do not whisk over a saucepan too long)

Eggs benedict (สำหรับ 4 ที่)

ส่วนผสม
: เกลือ 1 ช้อนชา
: น้ำส้มสายชูไวท์ขาว 2 ช้อนโต๊ะ
: ไข่ไก่สด 8 ฟอง
: ขนมปังหั่นเป็นแผ่นๆ 8 แผ่น
: แฮมสไลซ 300 กรัม
: ผักสดร๊อกเกต 1 ถ้วยตวง

ส่วนผสมซอสฮอลแลนเดซ

: น้ำส้มสายชูไวท์ขาว 1 ช้อนโต๊ะ
: ไวท์ขาว ¼ ถ้วยตวง
: เมล็ดพริกไทยดำ ½ ช้อนชา
: ไข่แดง 3 ฟอง
: มะนาวเหลือง 1 เสี้ยว
: เนยสดชนิดเค็ม 150 กรัม

วิธีทำ

: ทำซอสฮอลแลนเดซ เตรียมไว้

: ต้มน้ำในหม้อจนเดือด เติมเกลือ และน้ำส้มสายชูไวท์ขาว ตอกไข่ใส่ชามแล้วเทใส่หม้อทีละลูก ใช้ทัพพีคนน้ำไปรอบๆแต่อย่าให้โดนไข่ ต้มนานประมาณ 3 นาที ดูจากไข่ขาวสุกแต่ไข่แดงยังไม่สุก หลังจากนั้น ช้อนไข่ขึ้น แล้วสะเด็ดน้ำบนจานรองด้วยกระดาษทิชชู

: ปิ้งขนมปังในที่ปิ้งขนมปัง หรือ ปิ้งบนกระทะ โรยด้วยน้ำมันมะกอกบนขนมปัง

: จัดเสริฟโดยการ เรียงขนมปังปิ้ง วางทับด้วยแฮมสไลซ ไข่ลวก ซอสฮอลแลนเดซ และโรยด้วยผักร๊อกเกต

วิธีทำซอสฮอลแลนเดซ

: ผสมน้ำส้มสายชูไวท์ขาว ไวท์ขาว และเมล็ดพริกไทยดำ ลงในหม้อ ใช้ไฟอ่อน ต้มจนส่วนผสมเหลือประมาณครึ่งหนึ่ง นำออกจากเตา แล้วกรองเอาแต่น้ำ เตรียมไว้

: นำเนยสดชนิดเค็มใส่หม้อ ตั้งไฟจนละลาย และเห็นเป็นเนยละลายใสๆ กับตะกอนเนยแยกชั้นกัน ตักแต่เนยละลายใสๆเก็บไว้ใช้ ทิ้งส่วนที่เป็นตะกอนไป

: ตีไข่แดง และ น้ำส้มสายชูไวท์ขาว เข้าด้วยกัน แล้วนำไปตั้งบนหม้อใส่น้ำพอประมาณ แต่ระวังอย่าให้น้ำแตะก้นชาม ใช้ไฟอ่อนๆ แล้วใช้ที่ตีไข่คนไปเรื่อยๆจนข้นเป็นครีม และ สีอ่อนลง แต่ระวังอย่าให้ไข่จับเป็นก้นหรือสุก นำออกจากเตา แล้วค่อยๆเติมเนยละลายที่เตรียมไว้ที่ละน้อย ใช้ที่ตีไข่ คนไปเรื่อยๆ ทำเช่นนี้จนเนยละลายหมด แล้วบีบมะนาวเติมลงไปเล็กน้อย

เคล็ดลับ

: ใช้ไข่ไก่ใหม่เท่านั้น

: สำหรับซอสฮอลแลนเดซ, สามารถเพิ่มน้ำเปล่า 1 ช้อนโต๊ะ ลงไปในขั้นตอนตีไข่แดงและน้ำส้มสายชูไวท์ขาว เพื่อป้องกันไม่ให้ไข่สุก ก่อนจะนำไปตั้งไฟ และ ต้องอย่าให้ก้นชามแตะน้ำในหม้อเด็ดขาด เพราะจะทำให้ไข่สุก และต้องคนตลอดเวลาที่ตั้งบนหม้อ ห้ามหยุด รวมทั้งอย่าคนนานเกินไป แค่พอส่วนผสมเริ่มมีลักษณะข้นเป็นครีมข้นก็พอ

1 comment: