Saturday, June 5, 2010

Vanilla Cupcake with Buttercream Frosting



Vanilla Cupcakes (Make 24 cupcakes or 48 mini cupcakes)

Ingredients

: 2 ¾ cups plain flour
: 2 teaspoons baking powder
: 200g softened unsalted butter (room temperature)
: 1 ¾ cups castor sugar
: 4 eggs (65-70 g, room temperature)
: 1 tablespoon vanilla extract
: 1 cup milk (room temperature)

Method

: Preheat oven to 170 degrees Celsius. Line two 12-hole muffin trays or two 24-hole mini muffin trays with cupcake papers.

: Sift the flour and baking powder together, set aside.

: Use the electric stand or hand mixer on medium speed to beat the butter for 1-2 minutes. Add the castor sugar a third at a time, beating for 2minutes after each addition. After the last addition, beat until the mixture is light and fluffy. Add eggs one at a time beating for 1 minute after each addition. Add the vanilla extract and beat until combined.

: Change the speed to the lowest speed, add a third of flour mixture to the creamed mixture and beat until just combined. Add half of the milk and beat until just combined. Repeat this process with the remaining ingredients until finished, do not over beat.

: Spoon mixture into cupcake papers, filling each about three quarters full. Bake for 18-20 minutes or until a fine skewer inserted comes out clean. Remove cupcakes from the tray immediately and cool on a wire rack for at least 30 minutes before frosting or decorating.

Vanilla Buttercream Frosting (Make 4 cups of frosting, 24 cupcakes)

Ingredients

: 200 g unsalted butter (room temperature)
: ½ cup milk (room temperature)
: 1 tablespoon vanilla extract
: 8 cups icing sugar, sifted

Method

: Use the electric stand or hand mixer on medium speed to beat the butter for 1-2 minutes. Add milk, vanilla extract and half of the sifted icing sugar and beat for at least 3 minutes or until the mixture is light and fluffy. Add the remaining icing sugar and beat for a further 3 minutes or until the mixture is light and fluffy and of a spreadable consistency.(Add extra milk if the mixture is too dry or add extra icing sugar if the mixture is too wet).

Note : If you wish to color the buttercream, add any food colouring to create the color as you desire (add 2-3 drops first).

Vanilla Cupcakes (ประมาณ 24 คัพเค้ก หรือ 48 มินิ คัพเค้ก)

ส่วนผสม

: แป้งสาลีอเนกประสงค์ 2 ¾ ถ้วยตวง
: ผงฟู 2 ช้อนชา
: เนยสดชนิดจืด (ไม่เย็น) 200 กรัม
: น้ำตาลป่น 1 ¾ ถ้วยตวง
: ไข่ไก่ (ไม่เย็น) 4 ฟอง (น้ำหนัก 65-70 กรัม)
: วานิลลาชนิดน้ำ 1 ช้อนโต๊ะ
: นมสด (ไม่เย็น) 1 ถ้วยตวง

วิธีทำ

: ตั้งเตาอบที่อุณหภูมิ 170องศาเซลเซียส เตรียมพิมพ์มัฟฟิน ขนาด 12ช่อง จำนวน 2พิมพ์หรือ พิมพ์มินิ มัฟฟิน ขนาด 24 ช่อง จำนวน 2 พิมพ์ ใส่ถ้วยกระดาษคัพเค้กลายตามชอบ

: ร่อนแป้ง และ ผงฟู เข้าด้วยกัน เตรียมไว้

: ตีเนยสดในเครื่องตีไฟฟ้าด้วยความเร็วปานกลางประมาณ 1-2 นาที เติมน้ำตาล 1/3 ของที่เตรียมไว้ ตีต่อประมาณ 2 นาที ทำซ้ำกับน้ำตาลส่วนที่เหลือจนหมด หลังจากนั้น เติมไข่ไก่ทีละฟองลงในอ่างผสม ตีต่อประมาณ 1นาทีต่อฟอง แล้วเติมวานิลลา ตีต่ออจนส่วนผสมเข้ากัน

: ลดความเร็วของเครื่องตีเป็นความเร็วต่ำสุด แล้วจึงค่อยๆเติมแป้ง 1/3 ของที่เตรียมไว้ลงไป หลังจากนั้นเติมนมสดครึ่งหนึ่งของที่เตรียมไว้ ทำซ้ำกับส่วนผสมแป้งและนมสดที่เหลือจนหมด ตีพอส่วนผสมเข้ากัน อย่าตีนานเกินไป.

: เทส่วนผสมที่ได้ลงในถ้วยคัพเค้กที่เตรียมไว้ ประมาณ ¾ ของแต่ละพิมพ์ นำเข้าเตาอบประมาณ 18-20 นาที หรือจนกระทั่งเค้กสุก (ตรวจสอบได้ด้วยการใช้ไม้จิ้มลงไปตรงกลางเค้กจนถึงล่างสุด ถ้าดึงชึ้นมาแล้วไม่มีเศษเค้กติดอยู่ แสดงว่าสุกแล้ว)

: นำคัพเค้กออกจากเตา แล้วเอาออกจากพิมพ์ทันที พักไว้บนตะแกรงอย่างน้อย 30 นาที หรือ จนกระทั่งเย็น ก่อนจะนำไปแต่งหน้าเค้ก

Vanilla Buttercream Frosting (ประมาณ 4 ถ้วยตวง, 24 คัพเค้ก)

ส่วนผสม

: เนยสดชนิดจืด 200 กรัม
: นมสด (ไม่เย็น) ½ ถ้วยตวง
: วานิลลาชนิดน้ำ 1 ช้อนโต๊ะ
: น้ำตาลไอซิ่ง 8 ถ้วยตวง
: สีผสมอาหารตามที่ชอบ (ถ้าต้องการ, ทดลองหยดที่น้อย 2-3 หยดก่อน)

วิธีทำ

: ร่อนน้ำตาลไอซิ่ง เตรียมไว้

: ตีเนยในเครื่องตีไฟฟ้าด้วยความเร็วปานกลางประมาณ 1-2 นาที เติมนมสด วานิลลาชนิดน้ำ และ น้ำตาลไอซิ่ง ½ ของที่เตรียมไว้ ตีนานประมาณ 3 นาที แล้วเติมน้ำตาลไอซิ่งที่เหลือ ตีต่ออีกประมาณ 3 นาที จนส่วนผสมมีลักษณะตั้งยอดเหมือนครีมโกนหนวด (ถ้าส่วนผสมแข็ง หรือแห้งเกินไป ให้เติมนมสดเพิ่มลงไป เติมทีละเล็กน้อย แต่ถ้าส่วนผสมเหลวเกินไป ให้เติมน้ำตาลไอซิ่งเพิ่มฃลงไป เติมทีละเล็กน้อย)

หมายเหตุ : ถ้าต้องการให้ Buttercream เป็นสีต่างๆที่ต้องการ สามารถทำได้โดยเติมสีผสมอาหารที่ต้องการลงไป เติมทีละน้อยประมาณ 2-3 หยดก่อน

1 comment:

  1. Pen made these cupcakes for Jessica's Birthday, they were great and Jesscia really enjoyed the colours. Keep up the good work honey. Luv Nigel

    ReplyDelete