Wednesday, June 30, 2010

Rice Pudding


Rice Pudding (Serve 4)

Ingredients

: 135 g risotto rice
: 700 ml full-fat-milk
: 1 vanilla bean, split, seeds scraped
Or 1 teaspoon vanilla bean paste
: 40 g caster sugar
: 4 scoops vanilla ice cream

Method

: Put risotto rice in the bowl, rinsed and drained.

: Combine risotto rice, milk, vanilla bean to a non-stick saucepan. Bring to boil, reduce to low heat and simmering uncovered for 30-35 minutes or until creamy and the rice is tender, stirring regularly. Add caster sugar and stir for another 2 minutes or until dissolved. Remove from the heat.

: Divide rice pudding among the serving glasses or bowls, top with 1 scoop of vanilla ice cream, serve immediately.

Rice Pudding (สำหรับ 4 ที่)

ส่วนผสม

: ข้าวสำหรับทำรีซ็อตโต 135 กรัม
: นมสด 700 มล.
: ฝักวานิลลา 1 ฝัก (ผ่าครึ่งตามแนวยาว แบะไส้ตรงกลางออก แล้วใช้มีดขูดเอาเม็ดดำๆออกมาใช้) หรือ
ใช้วานิลลาเพลส1 ช้อนชา
: น้ำตาลทรายป่น 40 กรัม
: ไอศรีมวานิลลา 4 ก้อน

วิธีทำ

: นำข้าวใส่อ่าง ล้างน้ำ และกรองน้ำออก เพื่อทำให้เวลาต้ม ข้าวจะยังเป็นเม็ดไม่เละ

: นำข้าวที่ล้างน้ำแล้ว ใส่หม้อเคลือบ (จะได้ไม่ติดก้นหม้อ) เติมนมสด วานิลลา นำตั้งไฟจนเดือด หลังจากนั้น ลดเป็นไฟอ่อน เคี่ยวต่อโดยไม่ต้องปิดฝา ใช้ไม้พายคนบ่อยๆ นานประมาณ 30-35 นาที หรือ จนกระทั่งข้าวนุ่มและดูดซับนมสดเกือบหมด เติมน้ำตาลป่นลงไป คนต่อนานประมาณ 2 นาที หรือจนกระทั่งน้ำตาลละลาย ยกออกจากเตา

: แบ่ง rice pudding ใส่แก้ว หรือ ชามขนมสวยๆ แล้วตักไอศรีมทับลงไป 1 ลูก เสิร์ฟทันที

No comments:

Post a Comment